Spiderwomen er to sambloggere som snuser rundt på verdensveven hver for seg, og som av og til finner noe de vil dele med hverandre, enten det er syke tanker eller syke bilder, eller av og til noe søtt. Som edderkopper flest lager vi ting av tråder, og vi spiser partnerne våre etter sex. Vi liker å vikle de som er mindre enn oss, eller dummere enn oss, inn i nett, og vi har til tider et avslappet forhold til sannhet.

torsdag 10. april 2008

Demokrati og democracy forstått som homonymer

Jeg ønsker her å oppklare litt vedrørende demokrati/democracy da det synes som om noen lever i en villfarelse om at democracy og demokrati kun har èn gitt betydning. For å få frem dette mangfoldet som finnes av betydninger bruker jeg en homonymforståelse – som for øvrig er en forståelse av verden som etter min mening er litt lite brukt utenfor de schizofrenekretser. Jeg tror faktisk at hvis vi oftere inkluderte også dette perspektivet i våre tolkninger av verden og ord så ville vi faktisk bli så opptatt at vi ikke hadde hatt tid til å krige og dessuten ville vi fått det skikkelig artig fordi uante betydninger ville dukke opp.


Democracy består som nevnt i et tidligere innlegg av ’demo’ og ’crazy’. Demo er en forkortelse av demonstrasjon eller demonstration om du vil, og crazy ja det sier seg selv.

Edder viste til at hun mente å ha hørt at ordet kom fra demos og kratos og dette er også sant, men det å kun henvise til dette lineære forholdet er litt snevert og vil på sikt hindre mangfoldet i demokrati. Hvis vi deler demos opp så viser det seg at det består av to ord nemlig ’dem’ og ’oss’ (jeg har lagt til en ekstra s i os for å vise dette tydeligere med skriften – for mer om forskjellene mellom skrift og tale i den vestlige kultur se for eksempel Derrida) Denne delingen viser til skillet mellom dem og oss, samtidig hvis vi tar vekk den ekstra s-en så vil dere se at det står igjen dem og utløp (os). Altså får oss utløp fra dem og i dette tilfellet må det være tydelig at oss det er politikerne og dem det er folket. Hva er det de er utløp for? Forskning som søker å svare på dette kan grovt sett sies å dele seg i to skoler – populært kalt kra-skolen og kr- skolen:

Kra-skolen har hevdet at dette har noe med kråker å gjøre fordi kråkene sier kra, kra. Kra,kra teoretikerne blir med rette kritisert for reduksjonisme fordi de overser tos som faktisk består av like mange lyder som kra.

Kr-skolen, som etter min mening er mer fruktbar, nærmer seg problemet ved å dele opp kratos i kr og atos hvor kr er en forkortelse for kroner og atos er en ikke så godt kjent flertallsforkortelse for atomer altså betyr dette at de får alle kronene våre. Kroner må her forstås i overført betydning, nemlig kongekrone, og atomer var en gang i tiden forstått som den minste enhet. Vi har da kommet frem til at dette må bety at de – altså politikeren – er utløp for alle småkongene.


Siden dette er et relativt nytt forskningsfelt har vi ennå ikke kommet lenger og det ville bare medføre spekulasjoner fra min side dersom jeg nå skulle sette sammen disse to hovedlinjene som dukker opp i forhold til demokrati og democracy.

Ingen kommentarer: